boven

 

Frequently asked questions

 
(Veel van de voorgestelde oplossingen komen uit onze uitgebreide praktijkervaring)

-Wat zijn waterkefirkorrels?

-Hoe maak je waterkefir?

-Hoe zien die waterkefirkorrels er uit?

-Waar is waterkefir goed voor?

-Hoe smaakt waterkefir?

-Zit er alcohol in waterkefir?

-Hoe bewaar je de waterkefirkorrels?

-Hoe lang kun je de korrels laten brobbelen?

-Waarom lijken de korrels te dansen in het mengsel?

-Zijn de gedroogde vruchten echt nodig?

-Kan iedereen waterkefir drinken?

-De kefirkorrels slaan rood uit.

-Hoe lang kan men de drank bewaren?

-De korrels lijken zich te vermeerderen.

___________________________________________________________

Wat zijn waterkefirkorrels?

waterkefir is een symbiose (aldus Van Dale is dit het samenleven van twee ongelijksoortige organismen op of onder elkaar tot wederzijds voordeel.) tussen bacteriën en een gist. De melkzuurbacteriën hebben om te kunnen groeien bepaalde vitaminen en voedingsstoffen nodig. het zijn nu net die stoffen die worden aangemaakt door de gist. In ruil voor deze "cateringservice" krijgt de gist bescherming van de bacteriën tegen allerlei ziekteverwekkers en andere, schadelijke bacteriën. Vandaar ook de ontsmettende werking van de waterkefir.

Hoe maak je waterkefir?

hier verwijzen wij u graag door naar onze recepten pagina.

Hoe zien die waterkefirkorrels er uit?

Een waterkefirkorrel is een gel-achtig belletje met een diameter van 0,5 a 1 cm. Het ziet er een beetje uit als een halfgekookte ronde rijstkorrel

Waar is waterkefir goed voor?

Aan waterkefir wordt al sinds jaar en dag diverse gezondheids-bevorderende eigenschappen Toebedeeld. Zo zou het o.a. helpen bij zenuwaandoeningen, astma, bloedarmoede, huiduitslag, nier- en galaandoeningen, leveraandoeningen,... Het zou ook ontslakkend werken in de darmen. Men kan het natuurlijk ook preventief gebruiken voor een goed lichamelijk evenwicht.

Hoe smaakt waterkefir?

Waterkefir heeft een apparte smaak die het dichtst in de buurt komt van appelcider.

Zit er alcohol in waterkefir?

Ja, de gisting zorgt ervoor dat de drank een beetje alcohol bevat. Het alcoholgehalte kan variëren tussen 2% en 5%. Hoe langer je waterkefir met de korrels in laat staan hoe hoger het alcoholgehalte.

Hoe bewaar je de waterkefirkorrels?

De korrels kun je tot twee weken bewaren in de koelkast. Leg de korrels hiervoor in een oplossing met dubbel zoveel suiker. Naar het schijnt kan men de korrels ook invriezen.

Hoe lang kun je de korrels in het suikerwatermengsel laten brobbelen?

Men kan de korrels er al na twee dagen uithalen. Na zeven dagen wordt de drank al behoorlijk scherp van smaak. ook heeft de periode dat men de korrels in het suikerwater laat een effect op de werking van de drank. een mengsel van twee dagen zou de stoelgang bevorderen. Een mengsel die zeven dagen heeft gegist zou dan daarintegen een stoppende werking hebben.

Waarom lijken de korrels te dansen in het mengsel?

Door de gisting ontstaan er tussen de korrels kleine belletjes koolzuur. Als een belletje groot genoeg wordt stijgt ze op en kan het wel gebeuren dat er een kefirkorrel aan het belletje blijft hangen. als het belletje aan de oppervlakte komt knapt het, waardoor de kefirkorrel weer naar de bodem zakt.

Zijn de gedroogde vruchten echt nodig?

Ja, de vruchten zorgen brengen het ganse proces op gang.

Kan iedereen waterkefir drinken?

Hoewel waterkefir hoofdzakelijk gezondheidsbevorderende is maakt het suikergehalte de drank minder geschikt voor mensen met suikerziekte. De drank kan ook een weinig alcohol bevatten.

De kefirkorrels slaan rood uit.

De kefirkorrels worden rood als ze zich minder goed in hun vel voelen. Spoel de korrels goed af en zet ze op een mengsel met dubbel zoveel suiker. Als ze weer hun "doorzichtig" uiterlijk hebben kun je ze weer gebruiken met de helft suiker in het mengsel.

Hoe lang kan men de drank bewaren?

Gekoeld kan men de drank nog makkelijk een week houden nadat de korrels er zijn uitgehaald.

De korrels lijken zich te vermeerderen.

Inderdaad. de korrels nemen per sessie ongeveer toe met een zesde. Gooi het teveel niet weg! Geef het liever aan een vriend of vriendin. Wens ze zo een goede gezondheid.